(Frissítve 2020.06.10.)

A szerelhető sodronyvégződés előnyei

Kezdjük egy kis áttekintéssel:

A rögzítés legegyszerűbb módja, ha a sodrony végeit egy-egy ún. kötélszíven át hurkoljuk vissza, majd a sodratokat közvetlenül a hurok tövénél, és legalább még egy-két ponton szorosan összefogva rögzítjük. Az egyik rögzítő elem erre a célra a hagyományos kötélbilincs (U bilincs). Roppantott sodronyvégek használata esetén, ezzel szemben nincs visszafordítva a sodrony, nincsenek kiálló csavarvégződések, ennek megfelelően ez sokkal csinosabb megoldás.

A roppantásos módszer lényege, hogy a terminálnak, a sodronyt magába foglaló hüvelyét egy prés alatt megnyomják, így az rászorul a sodronyra, és többé már moccanni sem tud. Hátránya egyrészt, hogy a roppantáshoz présgépre van szükség, másrészt, hogy roppantás után a kötés már nem bontható, ha valami nem sikerült jól, akkor az a sodrony szakasz, végződéssel együtt selejtté vált.

Szerelhető sodronyvégződésekkel viszont kiküszöbölhetők ezek a hátrányok, hiszen, ahogy nevük is elárulja, oldható kötést biztosítanak a sodronyvéggel, anélkül, hogy a sodronyt hurkolni kellene. Szerelhető sodronyvégződéseket olyan helyszíneken használjunk, ahol helyben kell megoldanunk a műszaki feladatot, nincs mód préselésre és sokat számít az esztétikai megjelenés.

Gyorscsatlakozók

A szerelhető sodronyvégződés alkatrészei

A szerelhető sodronyvég négy összetevőből áll. A fő elem maga a végződés, ami a felhasználási területtől függően többféle kialakítású lehet. A végződéshez menettel csatlakozik a kúpos kupak. A szerelvény belsejében egy szintén kúpos kialakítású ellendarab és egy alátét található. Mikor a kupakot rácsavarozzuk a végződésre a két kúpos alkatrész összeszorítja a sodronyt. Húzó erő hatására a két kúp még inkább egymásba csúszik, így minél nagyobb erő feszíti a sodronyt, annál jobban szorul rá a végződés.

Az összeszerelés menete

Miután a szerelvényt szétcsavaroztuk, a menetes kupakot fűzzük fel a sodrony végére. Ezután következik a kúpos ellendarab felhelyezése. Egyes típusoknál az ellendarab több részből áll, ezeket fel kell helyeznünk a sodronyra, a működési elve megegyezik a fúrógépek tokmányának működésével. Miután a szerelvényt összecsavarozzuk a kúpszeletek rászorulnak a sodronyra. A szerelhető sodronyvégek másik típusánál egy sárgaréz kúp tölti be az ellen darab szerepét. Ennél a megoldásnál szét kell sodorni a sodrony külső pászmáit és a szabaddá váló középső pászmára kell a kúpot felhúzni úgy, hogy a középső pászma 2mm-rel lógjon túl a kúp végénél. Összecsavarás után a két kúp közé szoruló külső pászmák biztosítják a megfelelő rögzítő erőt. Az alkatrészek össze- illetve szétszerelésének szerszámigénye mindössze két villáskulcs, vagy egy satu és egy villáskulcs.

Sodronyok vágásához, szereléséhez mindenképpen használjon védőkesztyűt!


Online brosúra letöltése | Nyomtatott brosúra megrendelése | Sodronyos felmérés